lördag 30 april 2011

Västgötabergen och Geologiska tidsperioder


USA KLOCKAN TRE: För att komma ihåg lagerföljden för bergarterna finns minnesregeln USA kl. 3. Varje bokstav står för ett av lagren, och trean för trapp, eller diabas.

Trapp/Diabas
Överst ligger den hårda, skyddande diabasen, som även kallas trapp. Diabasen är en vulkanisk bergart som trängde upp ur jordens inre för 280 miljoner år sedan. I området kring Billingen, Falbygden och Kinnekulle, har magman trängt in i sprickor över äldre silurlager och svalnat till hård diabas. De underliggande bergarterna därmed skyddats från erosion.
Lerskiffer
Lerskiffern består av sedimenterade erosionsmaterial från Skanderna – vår fjällkedja. Under flera perioder under yngre kambrium och äldre silur för 500 -430 miljoner år sedan var vattnen djupa. Då sedimenterades lerslam som kom att omvandlas till lerskiffer. Lera ger bördiga jordar, och det är eroderad lerskiffer som gett Varaslätten sin bördiga jord.
Kalksten
Kalkstenen bildades av kalkslam och rester av kalkrika djur som samlades på havsbottnen. Jordlagret på kalkstenen är oftast väldigt tunt. Kalk ger magra jordar, och det är kalkberget som gjort Falbygdens jordar lämpliga för bete och mindre lämpade för odling.
Alunskiffer
Näringsrik lera och slam bildade alunskiffern. Jorden på alunskiffern är därför bördig och används ofta som åkermark. Alunskiffern innehåller både skifferolja och uran. Alunskiffer har därför brutits och används som bränsle vid kalkbränning vid något av Västergötlands många kalkbrott. Vid Ranstaverken söder om Billingen bröts alunskiffer för utvinning av uran, som används som bränsle i kärnreaktorer.
Sandsten
Sandstenen är underst av de sedimentära bergarterna. Som namnet säger består sandstenen av sand som samlades på urberget när detta låg nära vattenytan. I sandstenen förekommer grävspår av trilobiter och maskar som levt på havsbottnen.

Urberg
Urberget kring Falbygden, Kinnekulle och Billingen bildades för 1 700-1 670 miljoner år sedan och består av granit och tonalit som ofta är bandad. I området kring Halleberg och Hunneberg bildades urberget för 1 600 -1 560 miljoner år sedan och består av gnejsig granit och tonalit som ofta är bandad.



Den geologiska tidsskalan

Den geologiska tidsskalan sträcker sig från jordens bildande för drygt 4,5 miljarder år sedan fram till nutiden. Den första delen, fram tills för 2500 miljoner år sedan, kallas Arkeikum. Därefter följer Proterozoikum, från 2500 miljoner år tills för 540 miljoner år sedan. Under Proterozoikum bildades mycket av berggrunden i Sverige, det vi i dagligt tal kallar "urberget". Tillsammans brukar dessa två tidsepoker (egentligen eoner) kallas Prekambrium. Livet upp-kom redan under Arkeikum, men förblev outvecklat och bestod endast av enkla encelliga organismer fram till slutet av Proterozoikum. Under den efterföljande eonen, Fanerozoikum, skedde en explosionsartad utveckling av flercelliga växter och djur, först i havet och senare även på land


1 kommentar:

  1. Jag har inte kommenterat de separata inläggen som rör era förberedelser inför exkursionerna, utan väljer att ge en sammanfattande kommentar här.
    Era val av områden för de olika begreppen har säkert gett er relevanta kunskaper inom de olika nyckelbegreppen och det är bara att hoppas att ni därmed fått dels nya kunskaper, dels fått era gamla kunskaper uppfräschade och/eller bekräftade. Bra jobbat!

    SvaraRadera